diety

Dieta při léčbě warfarinem

Warfarin je lék užívaný k prevenci vzniku krevních sraženin (trombů) v cévním řečišti a v srdci. Jeho účinek je založený na blokování účinku vitamínu K v organismu.Vitamín K je látka rozpustná v tucích s vlivem na srážení krve, na stavbu kosti a ukládání glukozy do zásoby v játrech. Doporučená denní dávka vitamínu K: muži = 80 µg, ženy = 70 µg.Pokud jeho příjem potravou kolísá, mění se i srážlivost krve, což je situace, která pacienta léčeného warfarinem může vážně ohrozit.

Zdroje vitamínu K

  • listová zelenina (brokolice, kapusta, růžičková kapusta, zelí, čínské zelí, hlávkový salát),
  • vojtěška,
  • špenát,
  • květák,
  • čekanka,
  • listy pampelišky,
  • rukola,
  • polníček,
  • petrželová nať,
  • kopr,
  • řeřicha,
  • kysané zelí,
  • zelený čaj,
  • bylinné čaje,
  • luštěniny,
  • játra,
  • drůbež,
  • telecí maso

Obsah vitamínu K v některých potravinách (uvedeny jsou pouze potraviny s obsahem vyšším než 200mg/100g)

Potravina

Vitamín K (mg/100g)

Brokolice syrová

130 – 200

Brokolice vařená

270

Celer - lodyha

300

Fenykl

240

Kapusta listová

817

Kopr

400

Květák

170 – 300

Pažitka

380

Petržel - nať

620 – 700

Řeřicha

57 – 300

Salát hlávkový

120 – 200

Špenát

335 – 500

Zelí kysané

62 – 1540

Zelí červené

15 – 300

Pšenice naklíčená

350

Sojová mouka

200

Sojový olej

193 – 542

Olivový olej

200 – 400

Zelený čaj

712

Kuře - maso/srdce

300/720

Zásady diety

Stálý příjem vitamínu K = každý den sníst přibližně stejné (malé) množství potravin s vyšším obsahem vitamínu K.

Výběr potravin

Maso vepřové a ryby nízký obsah vitamínu K – lze konzumovat dle zásad správné výživy.Drůbež, hovězí a telecí maso: obsah vitamínu K záleží na tom, čím je zvíře krmeno – doporučuje se malý příjem drůbeže, hovězího, telecího masa.Játra nejsou povolena.

Mléko a mléčné výrobky lze konzumovat v libovolném množství kromě jogurtů, ty pouze v malém množství – obsahují živé bakterie podporující růst bakterií v tlustém střevě, které podporují tvorbu vitamínu K).

Vejce: bílky bez omezení, žloutky 1 kus denně.

Tuky: řepkový, slunečnicový olej, máslo mají malé knožství vitamínu K.Olivový a sójový olej používat pouze v nepatrném množství.

Vitamínové doplňky s výtažky ginkgo biloba, se zeleným čajem a vitamínem K nejsou povoleny.

Ovoce -Ovoce je povoleno v jakémkoliv množství kromě sušených švestek, manga, kiwi, ostružin. Maliny se konzumují jen v malém množství.

Zelenina-Kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel, ředkvičky, ředkev) rajčata, okurky, papriky, cuketa, brambory, houby, listová zelenina lze jíst denně v malém (denně stejném) množství.Vojtěška, pampeliška, čekanka, rukola, polníček, kelp nejsou povoleny.

Obiloviny- bez omezení.

Luštěniny- dodržovat pravidelné množství luštěnin.

Nápoje- bylinné čaje pít pouze výjimečně, a to v malém množství (1 šálek denně). Zelený čaj není povolen. Ovocné čaje, černý čaj lze pít bez omezení. Ostatní nealkoholické nápoje pít bez omezení.

Alkohol -je povoleno pít 1 drink denně (0,5l piva nebo 2dcl vína nebo 0,5dcl destilátu). Při pití většího množství alkoholu je riziko nebezpečného krvácení!

Koření- Všechny druhy povoleny, vysoký obsah vitamínu K je jen v petrželové nati a v řeřiše.

Upozornění

Účinek warfarinu, heparinu významně zvyšuje: horečka, průjem, náhlé snížení příjmu potravy (nechutenství, razantní redukční dieta). Pokud pacient prodělal akutní horečnaté onemocnění nebo měl-li průjem a zvracení, měl by se dostavit na kontrolu Quickova testu dříve, než lékař při dřívější kontrole určil.

*****************************************************************************

Dieta nízkopurinová

Naprosto nevhodné potraviny:

Ovoce +zelenina: Česnek, křen, chřest, hruška , rebarbora, kapusta , houby, špenát

Maso: Maso z mladých zvířat, zvěřina , smažená a grilovaná masa, uzeniny, masové polévky a vývary, vnitřnosti – játra, ledviny, srdce, mozek, jazyk,brzlík

Vaječné produkty: Majonezy

Ryby: Konzervované ryby- olejovky,očka, slanečky, slávyk, mušle, sardelky

Malé mořské ryby

Sýry: tučné sýry, uzené, plísnové sýry

Kakao

Tuky: živočišné tuky

Obiloviny: Čočka, hrách

Koření: hořčice, masové extrakty- např. masox, sojová omáčka, worcester

Sladkosti: čokoláda, marcipán

Nápoje: alkohol, pivo, silné čaje

*****************************************************************************************

Diabetická dieta

Pravidla: Jezte pravidelně , nejlépe ve stejnou dobu

Jídelníček má být pestrý a vyvážený

Nejvhodnější úprava potravin je vaření, dušení 

Hodně pijte, omezte tučné , přesolené potraviny

Snažte se zhubnout, pokud máte nadváhu

Pravidelně  se hýbejte, každý pohyb se počítá

1. Stravujte se pravidelně, 3-6x denně podle doporučení lékaře. Pauzy mezi hlavními jídly by neměly být delší než 6 hodin a kratší než 4 hodiny. Svačiny konzumujte nejlépe 3 hodiny po hlavním jídle.

2. Omezte, popř. vylučte zcela sladké výrobky (cukr, med, sladkosti – sušenky, koláče, dorty, sladké nápoje). Potraviny obsahující jednoduchý cukr mohou konzumovat pouze výjimečně, v množství do 10g sacharidů na porci, diabetici, kteří jsou dobře kompenzovaní a netrpí nadváhou či obezitou.

3. Neslaďte pravidelně cukrem, medem, ani přírodními sladidly jako je javorový sirup, třtinový cukr. Pokud musíte sladit, používejte nekalorická sladidla (např. stévie, sukralóza, sacharin, aspartam, acesulfam)

4. Sacharidové potraviny by měly být bohaté na vlákninu, vhodnější je např. celozrnný chléb, celozrnné těstoviny, celozrnná rýže. Hladina glykémie po nich stoupá pomaleji než po výrobcích z bílé mouky.

5. Jednoduché sacharidy obsažené v ovoci je vhodné konzumovat v malých množstvích na svačiny.

6. Je vhodné, abyste omezili, popř. vyloučili živočišné tuky (máslo, sádlo, tučná masa a masné výrobky, tučné mléčné výrobky. Tuky přispívají k přibírání na hmotnosti, a tím vzniká riziko zhoršení kompenzace diabetu a vzniku a rozvoje aterosklerózy.

7. Zařaďte do jídelníčku pokrmy z ryb, doporučuje se 2-3x týdně (400g). Obsahují tuky pro organismus prospěšné.

8. Jezte denně alespoň 600g zeleniny a ovoce (přednost dejte zelenině). Doporučuje se zařadit 5x týdně luštěniny (mají značný obsah vlákniny). Pozor na větší množství mrkve, hrášku, kukuřice, červené řepy a celeru – mohou ve větším množství ovlivnit glykémii.

9. Pijte dostatečné množství nekalorických tekutin (voda, čaj, minerálky bez příchutě). Doporučené množství je 30ml/kg tělesné hmotnosti na den.

10. Pozor na alkohol – obsahuje velké množství energie a při léčbě diabetu tabletkami nebo inzulínem může zapříčinit těžkou hypoglykémii.

11. Udržujte si svoji ideální hmotnost. Dosáhnete toho přiměřenou stravou a dostatečným pohybem

Nevhodné potraviny:

Tučné maso a uzeniny

Tučné mléčné  výrobky

Alkohol

Sladkosti a pochutiny

Smažené potraviny

Výběr potravin u cukrovky

Maso:maso libové - hovězí zadní, vepřová kýta, jehněčí, kuřecí a krůtí maso, králík, šunka, vhodné odstranit kůži a přebytečný tuk

ryby - sladkovodní i mořské, pstruh, štika, lín, cejn, kapr, filé. Ryby by se měly být zařazeny do jídelníčku 1 - 2x týdně

Mléko :polotučné, nízkotučné, odstředěné, vhodné jsou zakysané mléčné výrobky - biokys, podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko

Mléčné výrobky: jogurt bílý, jogurt s marmeládou dia, tvaroh měkký i tvrdý, nízkotučný,sýry tvarohové (Žervé, Lučina), tvarůžky, plísňové i zrající sýry, tavený sýr do 30 % t. v s.,tvrdé sýry do 30 % t. v s., nízkotučné mléčné nápoje a výrobky bez cukru, 

Vejce 1 ks za týden v jakékoliv formě (kromě smažení) jinak používáme vejce na přípravu pokrmů

Tuky: jejich nadměrná konzumace zvyšuje riziko rozvoje diabetických cévních komplikací. Doporučujeme omezení tuků živočišných - máslo, sádlo, slanina, tučná masa, tučné mléčné výrobky, zabijačkové produkty... Vhodnější jsou tuky rostlinné např. margariny, jednodruhové rostlinné oleje

Sacharidové potraviny:  diabetické dietě (diety u cukrovky) máme stanovené dávky sacharidových potravin podle tzv. rámcového jídelníčku nebo se můžeme řídit podle výměnných jednotek 

příkrmy - brambory, bramborová kaše, těstoviny( pokud možno celozrnné ), rýže (lépe neloupaná)

mouka hladká, polohrubá, hrubá, celozrnná

tmavé pečivo, celozrnné mlýnské a pekárenské výrobky ,graham,

Luštěniny  velmi vhodné ,zařazovat často

Ovoce méně často, spíše na dopolední svačiny , vynechat  ovoce, které je příliš sladké a přezrálé (banán, hrušky, hrozny, švestky)

Zelenina  Téměř  bez omezení , hlídat si množství červené řepy a mrkve-

Koření  zbytečně pokrmy nepřekořeňujeme a nepřesolujeme

dodržujeme zásady správné výživy

 

Příklady jednotlivých jídelníčků podle typu diety:

Dieta se 150g sacharidů - redukční. Obsahuje 1400 kcal = 5800 kJ , 80g bílkovin, 50g tuků a 150g sacharidů.

Snídaně (35g sacharidů): 60g chleba, 15g rostlinného tuku, 40g plátkového sýra, hrnek bílé kávy

Svačina (15g sacharidů): 120g jablka

Oběd (40g sacharidů): hovězí vývar se zeleninou a nudlemi, 170g brambor, pečené kuře,miska okurkového salátu

Svačina (20g sacharidů): 150g bílého jogurtu, 20g chleba

Večeře (40g sacharidů): 80g chleba, 20g rostlinného tuku, 100g šunky, cca 100g zeleniny čerstvé

 

Dieta s 200g sacharidů. Obsahuje 1800 kcal = 7500 kJ, 90g bílkovin, 70g tuků a 200g sacharidů.

Snídaně (40g sacharidů): 70g chleba, 20g rostlinného tuku, 50g šunky, hrnek bílé kávy

Svačina (30g sacharidů): 120g jablka, 30g chleba

Oběd (50g sacharidů): bramborová polévka (nezahuštěná), cca 140g vařené rýže, vepřové na žampionech Svačina (30g sacharidů): 40g celozrnného pečiva, ovocný jogurt DIA

Večeře (50g sacharidů): šunkafleky (cca 160g samotných vařených těstovin), hmotnost celého pokrmu cca 250g

 

Dieta s 250g sacharidů denně. Obsahuje 2100 kcal = 8 800 kJ, 95g bílkovin, 80g tuku.

Snídaně (45g sacharidů): 80g chleba (cca 2 krajíce), rostlinný tuk, 40g šunky, hrnek bílé kávy

Svačina (35g sacharidů): 140g pomeranče, 40g chleba s máslem (10g)

Oběd (65g sacharidů): zeleninová polévka s krupicí, 4ks houskového knedlíku (105g),segedínský guláš Svačina (35g sacharidů): 400g kefírového mléka, 1 ks rohlíku grahamového (60g)

Večeře (50g sacharidů): 90g chleba, rostlinný tuk 20g, lučina 100g, okurka salátová